Social Impact

Kto pomôže Ukrajine???

Iniciatíva Kto pomôže Ukrajine sa od prvých dní vojny starala o to, aby Ukrajinci a Ukrajinky utekajúci pred vojnou dostali podporu a všetky dôležité informácie

Keď sa začala vojna na Ukrajine, nemohli sme sa len tak prizerať. Podobne ako pri iniciatíve Kto pomôže Slovensku, ktorá vznikla počas pandémie na pomoc zdravotníkom, sme preto opäť spojili sily a spolu s ďalšími partnermi sme založili iniciatívu Kto pomôže Ukrajine.

Iniciatíva pomáhala prichádzajúcim Ukrajincom a Ukrajinkám od prvého dňa vojny. Náš tím sa ujal komunikácie. Nebudeme klamať, bola to pre nás veľká výzva. Postupne sme vytvorili stratégiu, vybudovali komunikačný tím a niekoľko mesiacov sa starali o internú aj externú komunikáciu KPU. Od prvých dní vojny sme sa starali o to, aby Ukrajinci a Ukrajinky utekajúci pred vojnou dostali podporu a všetky dôležité informácie o pomoci, ktorú u nás mohli dostať. V priebehu niekoľkých dní sa rady KPU rozrástli o desiatky dobrovoľníkov a iniciatíva postupne pomáhala v mnohých oblastiach:

  • Založili sme call centrum s ukrajinsky hovoriacimi dobrovoľníkmi.
  • Spustili sme web helpukraine.sk s aktuálnymi informáciami a možnosťami pomoci.
  • Na Ukrajinu a po Slovensku sme rozposlali viac ako 100 ton materiálnej pomoci.
  • Otvorili sme vlastnú výdajňu pomoci v bratislavskom Auparku.
  • Založili sme Centrum psychologickej pomoci.
  • Pomáhali sme so zamestnaním, vzdelávaním či ubytovaním a mnoho ďalšieho.
WhatsApp Image 2022-03-21 at 16.42.38

Bez dobre uchopenej komunikácie smerom dnu aj von by sme to nedali

Komunikáciu sme museli uchopiť komplexne. Aby sme naplnili naše ciele, potrebovali sme podporu zo strany firiem, organizácií aj jednotlivcov. Preto bolo nesmierne dôležité posilňovať vo verejnosti solidaritu k ľuďom na úteku a zároveň dobrovoľníkov a organizácie, ktoré boli ochotné pomáhať, informovať o tom, akými spôsobmi sa môžu zapojiť do pomoci.

Relevantné informácie sme museli poskytovať na všetky smery a aktuálny obsah sme potrebovali dostať k:

  • verejnosti,
  • médiám,
  • prichádzajúcim Ukrajincom a Ukrajinkám,
  • stakeholderom,
  • dobrovoľníkom a členom KPU.
Dobrovolnicka-KPU-Janka-Ulipova-FOTO_Lucia-HoChi

Od komunikačnej stratégie až po vybudovanie komunity

Na začiatku všetkého bola komunikačná stratégia, z ktorej vychádzali všetky komunikačné aktivity KPU. A nebolo ich vôbec málo. Tvorili sme podklady pre dobrovoľníkov, spravovali sme sociálne siete KPU, monitorovali médiá, trénovali sme zástupcov iniciatívy na mediálne vystúpenia, odpovedali novinárom a podporovali fundraisingové aktivity smerom k verejnosti, firmám a organizáciám.

V srdci našej komunikačnej stratégie bola ľudskosť a transparentnosť. Ukazovali sme autentické príbehy Ukrajincov a Ukrajiniek, ktorí k nám prichádzali a rozpovedali sme príbehy dobrovoľníkov, ktorí sa im rozhodli nezištne pomáhať. Prostredníctvom sociálnych sietí sa nám podarilo vybudovať online komunitu, ktorá nám pomáhala aktívne šíriť informácie a posolstvá iniciatívy. Na Facebooku nás po niekoľkých mesiacoch sledovalo takmer 10 000 ľudí, na Instagrame 8 000. 

Počas prvých mesiacov vojny sme sa stali pre médiá styčným bodom pre všetky témy, v ktorých sa KPU angažovalo. V priebehu 6 mesiacov sa KPU ocitlo vo viac ako 1 200 mediálnych výstupoch.

Na pomoc Ukrajine sme spoločne vyzbierali 2 milióny EUR

Vďaka spolupráci iniciatívy s firmami, dobrovoľníkmi a organizáciami sa podarilo v najkritickejších mesiacoch pomôcť desiatkam tisíc ľudí z Ukrajiny. Komunikáciu sme využili práve na to, aby sa o formách pomoci dozvedeli tí správni ľudia.

Vďaka Kto pomôže Ukrajine sa nám spoločne podarilo:

  • ubytovať viac ako 4000 ľudí,
  • nadviazať spoluprácu s viac ako 40 neziskovými organizáciami,
  • osloviť s aktuálnymi informáciami desaťtisíce ľudí prostredníctvom webu, sociálnych sietí, ale aj informačných brožúr a novín,
  • vyzbierať cez Donio 2 milióny eur na pomoc Ukrajincom zasiahnutých vojnou.

Kto pomôže Ukrajine je výsledkom zanietenia a tvrdej práce stoviek dobrovoľníkov a dobrovoľníčok. Ďakujeme všetkým, ktorí venovali svoj čas, energiu a financie na pomoc Ukrajinkám a Ukrajincom. A ďakujeme, že sme toho mohli byť súčasťou. 

Slava Ukraini!